Mijn naam is Rocco Meijer, het merendeel van de leden zal mij wel kennen, ik ben ondertussen elf jaar werkzaam voor Vital Centre. Wat velen van jullie echter niet weten is dat ik voor Vital Centre  werkzaam was in de horeca! Ik heb menig keuken (mede)bestuurd en het horeca bloed kruipt nog steeds waar het niet gaan kan. Ik blijf alles omtrent horeca en laatste trends op het keukengebied ook nauw volgen naast mijn andere passie: alles wat in en rond de fitness gebeurd.

Nu zullen sommigen wel denken, een kookblog bij een fitnesscentrum… Ik weet zeker dat er al een aantal wenkbrauwen omhoog zijn gaan staan. Maar wat sommigen ook weten is dat eten en beweging hand in hand samengaan, iedereen die bij ons het sportbedrijf binnen stapt komt met een doel! Dit doel kan zijn afvallen, op gewicht blijven of juist aankomen. Zo zijn er nog wel tientallen voorbeelden te noemen met welke reden jullie Vital Centre elke dag weer binnenstappen.

Nu wil ik niet de zoveelste “foodie” worden, integendeel. Maar ik wil jullie wel aan de hand van een aantal interessante zaken tips en tricks meenemen de keuken in. Het lijkt mij ook super leuk om een aantal kerstmenu’s op papier te zetten. Deze zullen in de komende blogs als eerste aan de beurt gaan komen. Voor het zover is, wil ik jullie een aantal ongeschreven regels uit de professionele keuken meegeven.

Regel 1 van de keuken is je praat niet over de regels van de keuken, nee wacht dat waren andere regels! 😉

Met stipt op nummer 1: Probeer nooit en ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken, maar dan ook nooit een mes te vangen dat valt! Ik heb veel collega’s die net waren begonnen in de keuken of stage liepen met serieuze verwondingen naar de eerste hulp zien gaan, met alle gevolgen vandien. Je grijpt nooit het heft maar altijd het lemmet!

Regel 2: Je kunt niet snijden met een bot mes, er zijn mensen die letterlijk duizenden euro’s investeren in goede messen voor in de keuken, iet wat ik ook denk, nou nou! Het maakt niet uit of je jouw messen bij elkaar gespaard hebt bij de Albert Heijn of dat je een complete set van kaj (Japanse keukenmessen) hebt, als ze bot zijn kost het Á heel veel kracht extra (wat de veiligheid niet ten goede komt) en B jij kunt je product niet zo mooi en fijn snijden als met een scherp mes. Laat je messen met regelmaat slijpen.

Regel 3: Een keukenlade met bestekbak is de ergste manier om messen op te bergen, het is niet veilig, de kans op een snijwond is aanwezig en reden twee, jou messen zullen beschadigen en bot worden (zie regel 2).

Regel 4: Investeer in een goede snijplank, één die niet na twee keer wassen gaat barsten of nog erger krom trekt. Een glazen snijplank heeft ook geen voorkeur, ja het is hygiënischer, maar ook veel te hard. Je messen worden er sneller bot. Een kunststoffen of een goed houten snijplank heeft echt de voorkeur.

Regel 5: “Een wijze raad, komt altijd te laat!”

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *